svenskrappare.blogg.se

Svenska rappare i Sverige. Det finns många svenska rappare men bara ett få antal som får uppmärksamhet för sina verk. Vi skriver om relevanta artister som är aktuella just nu i Sverige.

Website Traffic

HIphop i Umeå uppträder rebellartat mot kultur försämringen i staden

Publicerad 2015-03-12 19:51:00 i Allmänt,

Hiphopduon vid namn Apan sammanförs tillfälligt igen för o kritisera det aktuella kulturhuvudstadsåret i en hiphop låt. - Vi blev förbannade, kommenterar Peter Aléx, organist i gruppen.

Apan gjorde sin sista spelning 2011 på klubben Scharinska här i Umeå, men återuppstår tillfälligt med låten ”Staden mellan stolarna” om ett Umeå som förändrats.

- Det är trevligtl att Umeå utnämndes till kulturhuvudstad 2014 men jag insåg att nästan princip alla scener vi spelat på i Umeå, Verket, Scharinska, Galaxen & Kamenski, ej finns kvar längre på grund av rivning eller flytt. Det bidrog till att våra känslor tog över o vi kände ett starkt behov att säga ngt. Det som är kulturen som i Umeå enligt oss har sakta men säkert forcerats iväg. Umeå verkar misskött, kommenterar Peter Aléx.

”Kulturen avlivas”
Låten beställer om att Umeå håller på att förändras i grunden och även om detta är med glimten vid ögat riktas kritik från bland andra Lennart Holmlund och Krister Olsson.

”Jag ser en stad rivas, jag ser en annan stad konstrueras upp, kulturen sågas av”, pratar Apan om bland annat i låten.

”Välkommen till staden mellan stolarna, vars politiskt prat pågår i bastun mellan kompisarna”, så fortgår deras låt.

Gruppens medlemmar härstammar alla från Umeå dock nu känner de icke längre igen staden.

- För mig har kulturen i Umeå en kolossal bredd inte enbart hiphop i Umeå. Dem har en kämpaglöd bland unga att omforma saker på kreativa tillvägagångssätt, genom musik eller resterande projekt. Av de huvudpunkter jag sett tas detta inte tillvara under kulturhuvudstadsåret, säger han.

Lyssna på låten för att höra hela texten.
Den nya låten kan ni se spridas mycket. Gruppen har gjort sej igenkända för sånger som i sina hiphop texter växlar mellan underhållning o samhällskritik. Men de planerar inte för någon comeback.

- att notera är att om politiker i Umeå under kommande framtid missköter sig kan det komma någon låt till, det är mycket möjligt, berättar Peter Aléx.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela